جزئیات تکان‌دهنده از طرح جدید بنزین: کاهش سهمیه و افزایش 8 میلیونی هزینه خانوارها

میثم ظهوریان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، با انتشار مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس، پرده از ابهامات و ایرادات طرح جدید سهمیه‌بندی بنزین برداشت. وی با اشاره به پیامدهای احتمالی اقتصادی و اجتماعی این طرح، زنگ خطر را برای خانوارهای ایرانی به صدا درآورد.

به گزارش گجت نیوز، ظهوریان یکی از اشکالات اساسی طرح پیشنهادی سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت را عدم ارائه تحلیل دقیق از ذی‌نفعان و متضررین آن دانست. این نماینده مجلس همچنین به نبود سازوکاری مشخص برای مدیریت آثار این طرح بر اقشار مختلف جامعه اشاره کرد که می‌تواند منجر به بروز مشکلات عدیده شود.

کاهش سهمیه و جهش هزینه‌ها

برای روشن شدن ابعاد فاجعه‌بار این طرح، ظهوریان به وضعیت کنونی مصرف بنزین در خانوارهای دارای خودرو پرداخت. او در یادداشت خود نوشت: «در حال حاضر، خانوارهای دارای خودرو به طور میانگین ماهیانه 190 لیتر بنزین با قیمت‌های 1500 تا 5000 تومان مصرف می‌کنند. اما بر اساس طرح جدید، این میزان سهمیه به تنها 90 لیتر کاهش خواهد یافت.»

تصویری از پمپ بنزین و خودروها

این نماینده مجلس تبعات مالی این تغییر را «قابل‌توجه» خواند. وی با فرض تعدیل قیمت بنزین در بازار آزاد به 80 هزار تومان – همانند طرح کرمان – افزود: «در چنین سناریویی، به طور میانگین ماهانه 8 میلیون تومان هزینه به هر خانوار تحمیل خواهد شد که بخش قابل توجهی از این خانوارها نیز از دهک‌های پایین درآمدی جامعه هستند.» این افزایش ناگهانی هزینه، می‌تواند فشار اقتصادی بی‌سابقه‌ای را بر دوش خانواده‌ها وارد کند.

نبود مطالعات اجتماعی و مدیریت تبعات

ظهوریان در ادامه انتقادات خود تأکید کرد که گزارش‌های موجود در مجلس نشان می‌دهد هیچ مطالعه قابل‌اتکایی در مورد اثرات اجتماعی این طرح و چگونگی مدیریت تبعات آن صورت نگرفته است. وی هشدار داد که این عدم پیش‌بینی، می‌تواند به بروز بحران‌های اجتماعی منجر شود.

او برای توضیح بیشتر، به افزایش سرسام‌آور هزینه سوخت مازاد بر سهمیه اشاره کرد و نوشت: «به عنوان مثال، هزینه یک باک بنزین برای مازاد سهمیه ممکن است به حدود 4 میلیون تومان افزایش پیدا کند.» این رقم نجومی، نشان‌دهنده ابعاد فاجعه‌بار طرح برای کسانی است که نیازمند مصرف بیشتر از سهمیه تعیین شده هستند.

از دیدگاه این نماینده مجلس، چنین افزایشی تنها یک تغییر قیمتی ساده نیست، بلکه می‌تواند بر تمامی ابعاد زندگی خانوارها، از جمله هزینه‌های رفت‌وآمد، مخارج روزمره، استفاده از خودرو و در نهایت بودجه کلی زندگی آن‌ها، تأثیر مخربی بگذارد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا