کاهش ۱۰ درصدی قیمت روغن، اما تقاضا همچنان پایین؛ بازار در انتظار ثبات یا افزایش مجدد؟

با وجود کاهش ۱۰ درصدی قیمت روغن در بازار داخلی، این کاهش نتوانسته است محرک افزایش تقاضا از سوی مردم باشد. داود فکوری، رئیس اتحادیه سوپرمارکت‌داران، با اشاره به اینکه روغن با نرخ‌های فعلی، پنج ماه پیش با قیمتی بین ۱۴ تا ۲۰ هزار تومان عرضه می‌شد، این کاهش را رضایت‌بخش دانست.

مدیرعامل شرکت تعاونی فرآوری روغن و دانه‌های روغنی، دلیل اصلی کاهش قیمت را افت محسوس تقاضا عنوان کرد. وی افزود که این وضعیت به ایجاد بازار رقابتی بین شرکت‌ها منجر شده و مشکلی در تأمین روغن تا پایان سال وجود ندارد. به گفته او، توان خرید مردم، افزایش تولید و توزیع کالا، و اطمینان مصرف‌کنندگان از تداوم تأمین، همگی بر کاهش تقاضا تأثیرگذار بوده‌اند.

فکوری نرخ‌های کنونی برخی انواع روغن را نیز اعلام کرد: روغن نباتی ۵ کیلویی ۳۶۵ هزار تومان، روغن جامد کوچک ۷۰ هزار و ۴۰۰ تومان، روغن مایع ۸۱۰ گرمی ۵۹ هزار و ۴۰۰ تومان و روغن مایع ۹۰۰ گرمی سرخ‌کردنی ۶۲ هزار و ۵۰۰ تومان است.

در همین حال، حذف ارز ترجیحی و نیمایی شدن ارز واردات روغن، نیاز به نقدینگی برای واردکنندگان را به شدت افزایش داده است. به عنوان مثال، واردات یک کشتی ۵ هزار تنی که پیش‌تر حدود ۴۰ میلیارد تومان نقدینگی نیاز داشت، اکنون بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه دارد. این مسئله لزوم حمایت بانک‌ها از واردکنندگان کالاهای اساسی را پررنگ‌تر می‌کند.

بررسی‌های اخیر بازار در اواخر شهریور ۱۴۰۵ نشان می‌دهد که قیمت روغن خوراکی در بسیاری از مدل‌های پرمصرف، ثبات نسبی داشته است. با این حال، برخی روغن‌های سرخ‌کردنی و بسته‌های بزرگ‌تر با افزایش‌های محدودی مواجه شده‌اند. برای مثال، روغن آفتابگردان لادن ۸۱۰ گرمی ۳۱۲ هزار و ۹۳۰ تومان و روغن سرخ‌کردنی ورژن ۳ لیتری یک میلیون و ۸۹۵ هزار تومان قیمت دارد. این تفاوت قیمت‌ها نشان‌دهنده تأثیر حجم، نوع روغن و برند بر قیمت نهایی است.

با وجود ثبات نسبی اخیر، آمار رسمی مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که متوسط قیمت روغن مایع در مرداد ۱۴۰۵ نسبت به سال گذشته حدود ۳۴۰ درصد و روغن جامد حدود ۳۸۰ درصد افزایش داشته است. این ارقام حاکی از آن است که ثبات فعلی بازار به معنای بازگشت قیمت‌ها به سطوح گذشته نیست، بلکه توقف نوسانات روزانه در سطح فعلی است. کارشناسان هشدار می‌دهند که نرخ ارز و وضعیت تأمین مواد اولیه وارداتی همچنان تهدید اصلی برای ثبات قیمت روغن در آینده خواهد بود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا