اعتراض گسترده به حذف یارانهها: «اول دهکبندی را درست کنید!»

زمزمههای حذف یارانه و کالابرگ برای سه دهک بالای جامعه، طوفانی از اعتراضات و نگرانیها را در میان کاربران فضای مجازی به ویژه در خبرآنلاین به راه انداخته است. بسیاری از مخاطبان بر این باورند که سیستم دهکبندی فعلی دارای اشکالات اساسی است و میتواند به حذف ناعادلانه خانوارهای متوسط از دریافت حمایتهای دولتی منجر شود.
به گزارش خبرآنلاین، پس از طرح این ایده که برای افزایش کارایی کالابرگ، منابع آن باید از طریق حذف حمایت از سه دهک پردرآمد تأمین شود، سیل عظیمی از نظرات و دیدگاهها در این رسانه سرازیر شد. این نظرات طیف وسیعی از موافقت با حذف یارانه افراد مرفه تا اعتراض شدید به شیوه کنونی دهکبندی و نگرانی از قرار گرفتن اشتباه خانوارها در گروههای پردرآمد را شامل میشد.
چالشهای دهکبندی و نارضایتی عمومی
بخش قابل توجهی از کاربران، پیش از هرگونه تصمیمی، بر ضرورت اصلاح بنیادین نظام شناسایی دهکها تأکید دارند. یکی از مخاطبان با اشاره به تورم سرسامآور آورده است: «تقسیمبندی و دهکبندی شما اشکال دارد. قشر متوسط ۲۰ سال پیش را الان میگویید دهک ۱۰، در حالی که خانه ۷۰ متری من که خریده بودم ۷۰۰ میلیون تومان، الان شده ۱۴ میلیارد تومان. یعنی من پولدار شدم؟ برای نان شب بروم آجر از دیوار دربیاورم و بفروشم؟ نقش من کارمند در ابرتورم چیست؟» این دیدگاه نشان میدهد که ارزشگذاری صرف بر داراییها بدون در نظر گرفتن قدرت خرید و تورم، منجر به خطاهای فاحش در دهکبندی میشود.
آنچه دیگران میخوانند
-
فال ابجد امروز یکشنبه ۴ مرداد ۱۴۰۵ | امروز کدام ماه تولد شانس بیشتری دارد
-
-
ببینید رقص و آواز ژاله صامتی و دختر جوان اش/ ۲نفره سالن تئاتر رو سروشون گذاشتن
-
فال حافظ امروز یکشنبه ۴ مرداد ۱۴۰۵ | حافظ امروز چه رازی برای متولدین ۱۲ ماه سال فاش میکند؟
-
خبر مهم برای بازنشستگان | جزئیات وام ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیون تومانی اعلام شد

کاربر دیگری نیز به ناعادلانه بودن سیستم فعلی اشاره کرده و نوشته است: «دهکبندی هیچ مبنای درستی ندارد. کسی که چند خانه و ملک دارد ممکن است در دهک پایین باشد، اما کسی که حقوق ثابت میگیرد و فقط یک خودرو دارد، در دهکهای بالا قرار میگیرد.» این اظهارات گویای آن است که سازوکار فعلی نتوانسته است تصویری واقعی از وضعیت اقتصادی خانوارها ارائه دهد و ثروت واقعی را از داراییهای غیرقابل نقدشوندگی تشخیص دهد. بسیاری از کاربران نیز به تجربه شخصی خود در این زمینه اشاره کردهاند؛ از جمله کارمندی که با وجود مستأجر بودن، دهکش ۹ اعلام شده و اعتراضاتش بینتیجه مانده است.
داراییها، شاخص ناصحیح ثروت؟
داشتن یک خانه یا اتومبیل، در شرایط اقتصادی کنونی، لزوماً به معنای برخورداری مالی نیست. مخاطبان بسیاری این نکته را مطرح کردهاند که برای بسیاری از افراد، خرید مسکن یا خودرو تنها با سالها پسانداز و تلاش میسر شده و این داراییها به هیچ وجه نشاندهنده ثروتاندوزی نیست. «من یک مرد ۴۲ ساله هستم. بعد از ۱۷ سال کار کردن توانستم یک آپارتمان بخرم که هنوز سند ندارد. فقط یک ماشین معمولی ایرانی مدل ۹۶ دارم. نه زمین دارم، نه سرمایهای. چطور باید دهک ۸ باشم؟» این سوال، بازتابی از ابهامات و اعتراضات گسترده در مورد مبنای دهکبندی است.
برخی دیگر از کاربران به تغییر ناگهانی دهک خانوار خود اشاره کردهاند که ناشی از تفسیر نادرست سیستم از گردش مالی است. یکی از آنها تجربه خود را اینگونه بیان میکند: «یک پراید مدل ۸۴ داشتم که در طرح فرسوده ایران خودرو شرکت کردم و ماشینم را عوض کردم. دهکم در زمان پراید ۳ بود و ناگهان شد ۸. وقتی پیگیری کردم گفتند در یک بازه زمانی گردش مالی یک و نیم میلیاردی داشتی. بعد فهمیدم پول طلایی که فروختیم برای خرید ماشین و پولی که به حساب ایران خودرو ریختیم، هر دو جزو گردش حساب حساب شده است.» این مثال به وضوح نشان میدهد که سیستم فعلی توانایی تمایز بین درآمد واقعی و جابجایی سرمایه را ندارد.
موافقان و مخالفان حذف یارانه
در کنار انتقادات گسترده، برخی کاربران نیز از حذف یارانه سه دهک بالایی حمایت کرده و معتقدند که حمایتهای دولتی باید به سمت اقشار نیازمندتر هدایت شود. یکی از این افراد میگوید: «بله، اگر سه دهک بالا حذف شوند و منابع آن واقعاً به دهکهای پایین برسد، کار درستی است. برای خیلی از افراد مرفه این مبلغ تاثیری ندارد، اما برای یک خانواده نیازمند میتواند کمککننده باشد.» این دیدگاه بر لزوم عدالت در توزیع منابع تأکید دارد.
با این حال، بخش دیگری از مخاطبان معتقدند که در شرایط اقتصادی فعلی، حتی بسیاری از افراد در دهکهای هشتم، نهم و دهم نیز با مشکلات معیشتی جدی دست و پنجه نرم میکنند. یک بازنشسته با حقوق ۴۲ میلیون تومانی میگوید: «خانه دارم، اما چند ماه است نمیتوانم حتی یک وسیله خراب خانه را تعمیر کنم. دهک ما را ۱۰ زدهاند؛ یعنی ما را کنار ثروتمندان واقعی گذاشتهاند.» این اظهارات نشان میدهد که درآمد بالا در مقایسه با هزینههای زندگی، دیگر به معنای رفاه نیست.
پیشنهادات و راهکارها
مبلغ ناچیز یارانه در برابر هزینههای سرسامآور زندگی، از دیگر موضوعاتی است که کاربران به آن اشاره کردهاند. بسیاری معتقدند که به جای تمرکز بر حذف این مبلغ ناچیز، دولت باید به دنبال راهکارهایی برای کنترل تورم و افزایش قدرت خرید مردم باشد. یکی از مخاطبان مینویسد: «با این قیمتها، این مبلغ یارانه حتی پول یک کیلو گوشت هم نیست. سوال این است که چرا به جای حل مشکل تورم، روی حذف همین مبلغ تمرکز شده است؟»
پیشنهادهای دیگری نیز برای تأمین منابع مطرح شده است، از جمله کاهش هزینههای غیرضروری دولتی و وضع مالیاتهای عادلانهتر بر درآمدهای بالا. کاربران تأکید دارند که منابع کشور کم نیست، اما نیاز به مدیریت صحیح دارد. برخی نیز بر این باورند که پول بیتالمال متعلق به همه است، اما عدالت ایجاب میکند که توجه بیشتری به اقشار نیازمند شود. در نهایت، مطالبه اصلی کاربران این است که پیش از هر تصمیمی درباره حذف یارانه، سازوکار شناسایی درآمد و دارایی خانوارها شفاف و دقیق شود تا بیعدالتیها به حداقل برسد.